Snup en skarp imod din snue!

Snup en skarp imod din snue!

Igennem tiden har der været mange påstande om alkoholens gavnlige og helbredende virkninger hvis man føler sig lidt sløj.
Men er det rigtigt at en lille skarp, som for eksempel en snaps en stiv whisky eller en god cognac kan hjælpe?
Er alkohol et godt middel til at kurerer forkølelse eller influenza?

Faktum er at det ikke er sandt at alkohol kan helbrede eller hjælpe meda t helbrede snue, influenza eller forkølelse. mange har ellers påstået at alkoholen vil desinficere og nedbryde de bakterier der forårsager den snue man nu har pådraget sig. 

En af mine gode venner har en humoristisk kommentar når han møder forkølede mennesker. han siger altid snup dig en stor romtoddy af alt det der alligevel ikke hjælper, er det det der smager bedst. Men kan en romtoddy hjælpe? Eller det helt uden effekt?

Nogen studier peger faktisk på at en romtoddy kan hjælpe lidt, men det er ikke på grund af alkoholen der er i den velkendte drik, men det er derimod på grund af varmen, fra romtoddyen, samme studier viser nemlig også at en varm kop te vil hjælpe lige så godt som romtoddyen. 

Nogle studier har også vist at større mængder alkohol faktisk kan forværre problemet med forkølelse eller influenza, det skyldes at alkoholen er vanddrivende, og kan derfor være medvirkende til at kroppen immunforsvar ikke fungerer optimalt. 

 

Hvis alkoholen ikke kan helbrede, kan den så forebygge?

Her er svaret et større måske. Der er faktisk studier der peger på at et moderat alkohol forbrug kan virke styrkende på immunforsvaret. Nogle studier henviser til at et begrænset eller moderat forbrug kan give et bedre immunforsvar i forhold til en kontrol gruppe der slet ikke drikker alkohol. 

Man skal dog bemærke at samme studier viser at et for stort alkoholforbrug giver den modsatte virkning og nedbryder immunforsvaret.
Flere har sat spørgsmålstegn ved disse studier som har givet anledning til både debat og diskussion omkring resultatet. Her i Danmark hat sundhedsstyrelsen den holdning at man ikke skal drikke alkohol for sit helbreds skyld. Altså at man ikke bruger alkohol fordi man tror at det vil gavne ens helbred. Den Danske sundhedsstyrelse peger på at intet alkohol forbrug er risikofrit. Sundhedsstyrelsen peger da også samtidig på at hvis man har et alkoholforbrug under risiko grænserne, er risikoen for skader meget lille. 

Hvis du eller en du kender drikker for meget alkohol kan det være en god ide at søge professionel hjælp og alkoholbehandling.