Hvert fjerde år er der folketingsvalg i Danmark. Det er altid en større begivenhed, der helt ændrer bybilledet. Pludselig er der valgplakater til både højre og venstre. Kandidater såvel som partimedlemmer går rundt i gader og stræder for at tale deres sag. Hvis du skal ind til centrum, er det derfor heller ikke usædvanligt, at du kommer hjem med alt fra brochurer til blomster og morgenmad.

Der er ingen tvivl om, at alle folketingskandidaterne ønsker din stemme. Men hvordan sikrer du dig, at du sætter dit kryds det rette sted? Det kan du læse meget mere om i det følgende.

Find en kandidat, der kan repræsentere dig

Demokratiformen i Danmark hedder repræsentativt demokrati. Det betyder, at du skal finde en kandidat, der kan repræsentere dig. Det gælder både til folketingsvalget, såvel som til de øvrige valgtyper i landet.

Men det med at repræsentere, bør du tage med et gran salt. I dag er det politiske system så omfattende, at det er praktisk talt umuligt at finde en kandidat, som du er enig med på alle punkter.

Når du derfor er på jagt efter en folketingskandidat, bør du starte med at finde frem til dine vigtigste politiske kernesager. Det er nemmere at finde en kandidat, som du er enig med på disse punkter.

Vær kritisk over for kandidaten

Selvom du har fundet en kandidat, som du er enig med på de væsentligste punkter, er du stadig ikke færdig. Du bør nemlig være kritisk over for kandidaten. Mere konkret bør du være kritisk over for, hvordan kandidaten vil nå i mål med sine kernesager.

Enhver seriøs folketingskandidat bør have en udførlig plan for, hvordan vedkommende vil gennemføre sine politiske målsætninger.

Hvis en kandidat for eksempel ønsker, at Danmark skal være fuldstændigt Co2-neutral, bør vedkommende have en plan for, hvordan det skal ske. Det er en målsætning, der vil stille en række krav til alt fra offentlig transport til erhvervslivet.

Hvis du ikke kan finde en plan fra din foretrukne kandidat, er du i din gode ret til at kontakte vedkommende. Det er bestemt ikke kun journalister og embedsmænd, der har ret til at kontakte politikere.