Danskerne er vilde med vin og især rødvin. Det importeres i store mængder, og derfor kan det også være svært at finde ud af hvilken vin, der er din favorit. Denne artikel vil fortælle dig lidt om den famøse Brunello di Montalcino rødvin. For den er nemlig populær af en grund, og det er ikke mindst på grund af, at den er lavet af Brunello druen, som er en af de mest anvendte i Italien.

En historisk vin

Brunello vinen kommer som sagt fra Brunello druen, som nogle mener kan spores helt tilbage til romersk tid. I dag er den hyppigt anvendt i Toscana til at lave en lækker rødvin, der er kendt verden over. Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt vinen virkelig kan være så god, så kan du bare se på antallet af producenter. I 1975 var der kun 25 producenter, der lavede vinen. I dag er det tal helt oppe på 240! Og det gror hele tiden. 

Hvis du godt kunne tænke dig at prøve den historiske vin, så kan du lave et vinkøb online her.

Brunello vin må kun laves i et specifikt område af Italien, nemlig Montalcino kommunen, som ligger i den sydlige del af Toscana.

Kravene til Brunello vinen

Når en vin er blevet så kendt, så er det, fordi der er sat høje krav til dens produktion og materialer. Nogle af de krav er:

  • Druen må udelukkende være af arten Sangiovese Grosso for at sikre smagen og kvaliteten er den samme fra flaske til flaske
  • Lagring af vinen skal vare minimum 5 år, 6 år for Brunello Riserva
  • Alkoholprocenten skal minimum være på 12,5%

Dette var bare et udpluk af nogle af de ting, der gør denne vin til noget helt særligt. Så ved du lidt mere om den, og nu er det tid til at snakke smag.

Hvordan smager vinen?

Brunello er oplagt til rødt oksekød og vildt, og den er altså derfor en kødvin. Det kommer sig af, at smagen er ret intens, og duften ligeså. Vinen er rimelig tør, da der ofte er et højt indhold af tannin, som er garvesyre, og syre. Heldigvis betyder det også, at vinen er utrolig langtidsholdbar og kun bliver bedre med årene! Den kan faktisk holde helt op til 20 år, hvis det er en god årgang.

Vinen indeholder oftest bær som jordbær, hindbær og kirsebær. Den har nogle gange et hint af vanilje.

Pris og tilgængelighed

Som nævnt længere oppe, så er det kun et specielt område af Italien, hvor vinen må laves. Fordi kravene til vinens kvalitet er så høje, så er det langtfra al den producerede vin, der bliver sat til salg. Derfor er det også en af de mest prestigefyldte vine, der kommer ud af Italien, og det gør også, at prisen er højere. Men du er til gengæld sikret en vin med masser af smag!

Hvis du efter denne artikel er blevet fristet til at købe en Brunello vin, så kan du bare følge linket længere oppe.