Hvis din bærbare computer stopper med at fungere som den skal, og garantien er udløbet, er det et relevant spørgsmål om det er på tide at købe en ny, eller om det kan betale sig at sende den til reparation.

Det ville være dejligt hvis man kunne give et entydigt svar på det spørgsmål. Men sandheden er at svaret, som med så meget andet er: ”Det kommer an på…”

F.eks. kommer det an på om din bærbare computer alligevel er blevet så gammel at den ikke længere yder som du gerne vil have det, f.eks. ift. hvor hurtigt den starter op, indlæser programmer og kan skifte mellem programmer. Noget af dette kan afhjælpes gennem formatering, diskdefragmentering, samt udskiftning eller tilføjelse af elementer i maskineriet (læs mere nedenfor). Men her begynder det også at blive mudret, om det er det værd, ift. at købe en ny bærbar computer. Det vil desværre altid være en vurderingssag.

Omvendt kan det sommetider være mange penge at spare ved at holde din gamle maskine i live, kontra at købe en ny. Og så gør du en god gerning for miljøet, ved ikke at bidrage til de store mængder af elektronikskrot, som bliver produceret af det moderne forbrugersamfund.

Hvis garantien på produktet stadig er gældende, skal du dog være opmærksom på at det i langt de fleste tilfælde bryder garantien at sende det til reparation hos en tredjepart. Derfor vil vi altid anbefale at du sender din computer til reparation der hvor du har købt den, hvis garantien endnu ikke er udløbet.

Gør det selv

Computere, og især bærbare computere, er komplicerede størrelser, der kræver en vis grad af ekspertise og teknisk kyndighed at reparere. Det er hele grunden til at forretninger kan tage penge for at tilbyde reparation af bærbare computere. Når det er sagt, så er der mange der er vokset op med computere, som gennem nysgerrighed og eksperimenteren har den fornødne viden til selv at kunne reparere deres computere. Hvis du er en af dem, er der mange penge at spare ved at løse problemet selv. Du skal dog igen være opmærksom på at det som regel vil bryde garantien hvis den stadig er gældende. Og så kræver det selvfølgelig også at du har de rette erstatningsdele.

Der er heldigvis mange internetforhandlere der forhandler reservedele til både nye og gamle modeller af computere, både bærbare og stationære. Mange forhandlere sælger reservedele til computere fra alle de store producenter, alt fra Asus til HP til Lenovo reservedele, og også reservedele til computere fra mindre kendte producenter, såsom Clevo, Medion og MSI. Således kan du finde reservedele til din computer nærmest uanset hvornår den er fra og hvem der har produceret den.