Ravjagt ved stranden

Har du børn ved du sikkert de elsker at kommen til stranden men er børnene lidt ældre syntes de sikkert det er kedeligt at være ved stranden med mindre de kan bade men der findes noget som kan få selv de mest negative teenagere op på mærkerne ved stranden og det er ravjagt.

Ravjagten kan foregå i fuld dagslys men du kan også tage børnene med til stranden når der er mørkt for at gå på ravjagt og så fåregår jagten med en ravlygte som er en slagt lommelygte med et specielt lys. Dette lys får ravet til at lyse op i en gul farve så man kan se det på lang afstand og derved er det let at se det, hvilket kan være lidt af en udfordring i dagslys.

Ravlygter – er de dyre ?

Man kan få ravlygter til omkring 100 Kr. og de kan godt bruges til ravjagt men der er ikke ret meget lys i dem og det betyder de ikke kan lyse ret langt i mørket men for omkring 300-400 Kr. kan man få en ganske fin ravlygte som man ikke bliver træt af efter de første 15 min.
Man kan også få meget dyrere ravlygter som enten kan lyse meget meget kraftigt eller måske har de et specielt lys som gør det endnu lettere at finde rav.

Hvad er rav ?

Rav er forstenet harpiks af bl.a. Guldlærk. En betingelse for, at der dannes rav, er at harpiksen ender i havet og ligger der i mindst 30-50 millioner år. Først efter denne lange iltfrie proces med trykpåvirkninger, hvorved plantesaften forandrer sig, og olieindholdet reduceres, dannes det rigtige ægte rav. Overgangsformerne mellem harpiks og ægte rav kaldes kopal. Dette materiale er mere porøst, så man kan knække flager af med en negl. Verdens ældste rav er 235-231 millioner år gammelt, og det er fundet i Østrig og Bayern. Danmarks ældste rav er fundet på Bornholm og er 170 millioner år gammelt. Densiteten af rav er i gennemsnit 1,05 g/mL, dvs. kun en anelse højere end densiteten af havvand, hvilket betyder at jo mere saltholdig vandet er jo bedre vil Ravet flyde i vandet. Rav flyttes derfor let rundt af vandmasser i bevægelse. Rav, der er fundet som opskyl på en strand, anses for at være finere end rav gravet ud af jorden. Hvis man er heldig, kan man finde fossiler af insekter i ravklumper, hvilket øger værdien betragteligt. Rav kan brænde og giver derved en dejlig duft lidt som en frisk adventskrans. Når man gnider på rav udvikles statisk elektricitet. 

Hvad bruges rav til ?

Man bruger ofte det fundne rav til smykker og her laves der mange forskellige smykker feks. armbånd, halskæder, ørenringe og så bliver det også brugt til større ting som feks. store ure, smykkeskrin, spejle og mange andre ting.